Çevre ve Sağlık açısından günümüzde değişim gösteren tüketim şekilleri insanoğlunda farklı yaşam biçimlerini teşvik etmekte ve arayışlara sokmaktadır. Bireylerin yaşamsal alanlarına kendi alışkanlıkları ve düzenleri ile adaptasyonlarında kültürel ve yapısal arayışları farklı çağlardan beri oluşmuş ve gelişmektedir.
Çevre ve Sağlık açısından günümüzde değişim gösteren tüketim şekilleri insanoğlunda farklı yaşam biçimlerini teşvik etmekte ve arayışlara sokmaktadır. Bireylerin yaşamsal alanlarına kendi alışkanlıkları ve düzenleri ile adaptasyonlarında kültürel ve yapısal arayışları farklı çağlardan beri oluşmuş ve gelişmektedir.
Bilinçli ve hassas tüketim alışkanlıkları beslenme düzenlerinin farklı farklı oluşmasına neden olmakta ve bu süregelen düzenlerde Vegan-Vejetaryen gibi hayvansal et kaynaklarından ari beslenme ve yaşam tarzı ile karşılaşılmaktadır.
İnsanoğlunun doğal kaynak kullanımı ve çevre bilinci ile Vegan-Vejetaryen alışkanlıklar her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Bu yaygınlaşma temelinde hayvanların insanoğlu nezdinde değeri ve kötü yaklaşımları yatmaktadır. Hayvancılık sektör koşullarının çok iyi gerçekleşmemesi, hayvanlara eziyet edilmesi, kesim noktasında vahşice uygulanan üretim metotları hayvan dostu tüketicilerde kabul edilemez seviyelere ulaşmıştır. Bu durumların dünyamızdaki beslenme ve yaşam şekillerini ayırt edici fraksiyonlara ayırmış ve ilk olarak 1970 yıllarında vejetaryen yaşam kültürü ayırt edici işaretlemeleri doğurmuştur.
1996 yılından itibaren küresel olarak artan sayıda kullanılan vegan-vejetaryen sembolleri, kuruluşların kendini bu tercihleri kullanan tüketicilere ifade etmeleri ve tüketicilerin taleplerini karşılama konusunda da işaretlemelerin önemini ortaya çıkarmıştır.
NSO, 2017 yılında yayınladığı Vegan-Vejetaryen Standardı ve Logosu (Etiketi/Lisansı) ile kendi işaretlemesini başlatmıştır.NSO-NAP 7 Vegan-Vejetaryen Logosunun Profesörün sembolü ile ve/veya herhangi bir dernek, vakıf vb. yapı ile ve alakası bulunmamaktadır.
Üreticilerin nihai aşamada kazanç elde etmek istedikleri spesifik bir sektörün doğması ve bugünlere gelmesi de o yıllardan başlamış ve günümüzde de yaygın ürün gamına ulaşmıştır. NSO tarafından Doğal Gıda Standartları olarak değerlendirilip NSO-NAP 7 Vegan-vejetaryen standart kriteri haline getirilerek NATACCS (International Natural Accreditation Service)-Uluslararası Doğal Akreditasyon Organizasyonu tarafından akreditasyon programına alınarak uluslararası geçerli bir sertifikasyon haline getirilen Vegan Belgesi ülkemizdeki bu eksikliğin giderilmesinde destek olacak öncülüklerden biri olmuştur.
Hayvansal et tüketimini reddeden ve et harici bazı hayvansal ürünleri farklı farklı tercih eden ya da hiç tercih etmeyen tüketici taleplerinin üretime geçirilerek bahsedilen tüketim alışkanlıklarının ürün bazında kurumsal olarak tescillendiği belgeye “Vegan Belgesi” denir.
“Vegan Belgesi” kriter ve tiplerin uygulamalarının durumunu ortaya koyan her iki yapı için nihai aşamada verilen belgedir.
Ülkemizdeki kuruluşlarımıza ve vegan-vejetaryen tüketiciye çözüm ve güven üretme, küresel pazarın bu kategorisinde kuruluşlarımızın yer almaları ve kazanç sağlamaları içinde NSO-NAP 7 Vegan-Vejetaryen Belgelendirmesi önemli görev üstlenmiştir.
Belge başvuruları için başvuru bölümünden formumuzu ya da direkt iletişim kurarak belgelendirme sürecine dahil olabilir, belgenizi alabilirsiniz.